T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / BANDIRMA - Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

 

02-12-2022

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ 

 

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini engelli nüfusu oluşturmaktadır. İnsanların birçoğu hayatının bir evresinde geçici veya kalıcı bir yetersizlik yaşayabilir ve yaşadıkları süre içerisinde fonksiyonlarında giderek artan zorluklarla karşılaşabilir (WHO 2011) Herhangi bir sebeple herhangi bir yetersizlik türünden etkilenme olasılığı bu kadar yüksekken engellilik kavramına yabancı kalmamalıyız. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu kavramlar arası yaşanan karmaşayı önlemek, çeşitli disiplinler ve bilim alanlarında sağlık ve tıbbi bakımla ilgili dünya çapında iletişimi sağlayan standart, ortak bir dil oluşturmak amacıyla uluslararası çeşitli sınıflandırmalar geliştirmiştir (WHO 2001). İlk olarak DSÖ 1980 yılında Yetersizlik, Özürlülük ve Engelliliklerin Uluslararası Sınıflandırılması (International Classification of Impairments, Disabilities and Handicaps-ICIDH) isimli bir sınıflama sistemini geliştirmiştir. ICIDH, özürlülük olgusunu 3 kategoride ele almıştır:

Yetersizlik (Impairment): Vücudun zihinsel, fiziksel veya işlevsel bozukluğudur. 

Özürlülük (Disability): Yetersizlik sonucu fonksiyonel kapasitede azalma ya da kayıptır. 

Engellilik (Handicap): Bir yetersizlik ya da özürlülük sonucu oluşan, toplum tarafından kişiden beklenen bireysel performansı yerine getirememesidir. 

 

Engellilik, yetersizlik ve özürlülüğün sosyal ve çevresel sonuçlarıdır (Minaire 1992). Bu durumda kişiler yetersizliğe sahiptir ancak kişilerdeki engel durumu sosyal ve çevresel düzenlemelerin yetersizliğinden ortaya çıkmaktadır. Yetersizliğe sahip kişilerde engel oluşmasını önlemek için toplumsal farkındalığı, bilince, duyarlılığa ve çözüme ihtiyaç vardır. Tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek, onları topluma kazandırmak, hayat standartlarını yükseltmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla 3 Aralık günü, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.12.2022 - Güncelleme: 02.12.2022 09:39 - Görüntülenme: 135
  Beğen | 3  kişi beğendi