T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / BANDIRMA - Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Disleksi (Öğrenme Güçlüğü) Farkındalık Haftasındayız.

FARKLILIKLAR SENİ SEN YAPAR

Avrupa Disleksi Birliği-EDA tarafından 8 Ekim Dünya Disleksi Günü için ülkemiz de 02-08 Ekim haftasını Disleksi Farkındalığı yaratmak için çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır.Okumaya ilişkin yaşanan zorlukları tanımlamak amacıyla ‘Disleksi’ terimi kullanılmaktadır.

 Disleksi, sesbilgisel farkındalık, sözcük çözümleme, kelime okuma, hızlı adlandırma, kelime ve kavramları geri çağırmada güçlük içeren dil temelli bir bozukluktur.Okuma güçlüğü olan bireyler, okuma güçlüğünün nörolojik ve genetik sebeplerinden dolayı sesbilgisel, görsel-işitsel bellek, zaman yönetimi, işlem hızı, sıralama, planlama, kendini yönetme becerilerinde güçlükler ve okuma güçlükleri ile ilişkili karakteristik özellikler sergilemektedirler.

Okuma güçlüğüne sahip her bireyde disleksi etkisini farklı gösterir. Örneğin bazı bireyler hızlı okur ama okuduğunu anlayamaz, bazıları ise hem okumakta hem anlamakta zorlanırlar.Disleksi, zekâ eksikliğinden kaynaklanmaz. Bu bireyler okuma ve yazma becerileri alanında çok fazla çaba harcarlar ve özel eğitimle desteklenmeye ihtiyaç duyarlar. Uygun yöntemler ile bu bireyler başarılı bir şekilde öğrenebilirler.

Ailenizde ya da çevrenizde disleksi olabileceğinden şüphelendiğiniz bir birey varsa bağlı olduğunuz ilçenin Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurabilir ve gerekli bilgi ve yönlendirmeyi oradan alabilirsiniz.

Unutmayın ki disleksi bir hastalık değil bir farklılıktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.10.2023 - Güncelleme: 02.10.2023 16:53 - Görüntülenme: 99
  Beğen | 1  kişi beğendi