T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / BANDIRMA - Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezi

ENGELLİLER HAFTASI (10-16 Mayıs)

 

 

Birleşmiş Milletlere üye olan 156 ülkede her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının diğer insanlarla eşit ölçüde sağlanması, toplumlarda özel gereksinimli kişilerin güçlendirilmesi amacı ile oluşturulmuş bir farkındalık haftasıdır.

10-05-2023

Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir sebeple bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetme, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Hemen hemen herkes hayatlarının bir noktasında geçici veya kalıcı engelli adayıdır. Bir milyardan fazla insan (dünya nüfusun yaklaşık %15'i) engellilik yaşamaktadır ve gelişen teknolojinin getirdiği olumlu ya da olumsuz durumlar nedeniyle de engellilik oranı her geçen yıl artmaktadır.

Bir özel gereksinimli bireyin çevresi, engelliliğin üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Erişilemeyen ortamlar, engellilerin diğerleriyle eşit koşullarda topluma tam ve etkin katılımını engellemektedir. Bu engellerin ele alınması ve engellilerin günlük yaşamlarının kolaylaştırılması yoluyla, engellilerin hayata katılımları konusunda ilerleme kaydedilebilir. Hayatın her alanında engellilere saygı göstermek her ferdin görevidir.

Özel gereksinimli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi umuduyla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nı kutlarız.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.05.2023 - Güncelleme: 10.05.2023 10:14 - Görüntülenme: 178
  Beğen | 0  kişi beğendi