T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / BANDIRMA - Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Kurumumuz Fizyoterapisti Ceylan DEMİR'le Söyleşi

Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görev yapan Fizyoterapistimiz Ceylan Demir ile yazı dizimizin 1.bölümünde fizyoterapi, rehabilitasyon, fizyoterapi ve rehabilitasyonun alanları ve amaçları, fizyoterapiyi kimlerin uygulayabileceği hakkında konuştuk.

Deniz Uyğun: Ceylan Hanım sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ceylan Demir: Gazi Üniversitesi fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünden mezun oldum. Çeşitli rehabilitasyon merkezlerinde fizyoterapist olarak özel gereksinimli bireylerle çalıştım. Şu anda Bandırma RAM'da10-02-2022 görev yapıyor ve aynı zamanda Bandırma 17 Eylül Üniversitesi fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde yüksek lisans yapmaktayım.

D.U: Ceylan Hanım bize biraz fizyoterapinin ve rehabilitasyonun ne olduğundan bahseder misiniz?

C.D:  Fizyoterapi ve fizik tedavi aynı anlama gelir. Fizyoterapi kişilerin hayatları boyunca hareket, kuvvet ve genel iyilik halinin korunması, yenilenmesi ve maksimum hale getirilmesi için kullanılan bir terimdir. Rehabilitasyon, kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda mümkün olan en bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır.

D.U: Peki fizyoterapinin ve rehabilitasyonun hangi alanlarda uygulandığı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

C.D: 

•Pediatrik rehabilitasyon

•Nörolojik ve sinir-kas hastalıkları ve yaralanmaları

•Ortopedik Hastalıklar ve yaralanmalar

•Kardiyopulmoner rehabilitasyon (kalp-akciğer rehabilitasyonu)

•Doğumsal veya edinsel eklem ve kemik bozuklukları

•Akut ve kronik ağrı tedavisi

•Romatizmal hastalıklar

•Yanık sonrası rehabilitasyon

•Geriatrik(yaşlı) rehabilitasyon

•Metabolik hastalıklar (diyabet, osteoporoz vb.)

•Spor yaralanmaları

•Önleyici tedavi yaklaşımlar

D.U: Ceylan hanım, fizyoterapi ve rehabilitasyonla neyi amaçlıyorsunuz?

C. D: Bireylerin normal motor gelişim basamaklarındaki becerileri kazanmaları, postür yani duruş ve hareketle ilgili bozukluklarını en aza indirmelerini, kaba ve ince motor becerilerini geliştirmelerini, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hareket edebilme becerileri kazanmaları, bacak ve kollarını fonksiyonel bir şekilde kullanmaları, düzgün duruş ve hareket için gerekli duyu, algı, bilişsel ve motor bütünlüğünü sağlamaları, transfer ve yer değiştirmeye ve ilerlemeye yönelik (ambulasyon ) hareketlerini geliştirmeleri, yardımcı cihaz, araç gereç ve ekipmanı kullanma becerisi geliştirmeleri, gelişim basamaklarına uygun davranma becerisi geliştirmeleri, hareket yeteneğinin yanı sıra bilişsel, duyusal, psikolojik ve sosyal bütünlüğü geliştirmeleri beklenmektedir.

D.U: En çok merak edilen ve bu bölümdeki son sorumuz ise fizyoterapi kimler tarafından uygulanmalıdır?

C.D: Fizyoterapi, kesinlikle fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır. Fizyoterapistler, 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden lisans diploması alarak fizyoterapist olarak çalışmaya hak kazanırlar ve bu alanda çalışırlar.

D.U: Peki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi ve fizyoterapist arasında bir fark bulunmakta mıdır?

C:D: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimi hastaları değerlendirip, hangi tedavi yöntemine ihtiyaç olduğunu, fizyoterapi uygulanacaksa hangi fizyoterapi yönteminin uygulanacağına karar verir, fizyoterapistler de bu yöntemleri uygulamaktan sorumludur. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.02.2022 - Güncelleme: 10.02.2022 10:51 - Görüntülenme: 322
  Beğen | 53  kişi beğendi