T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / BANDIRMA - Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Kurumumuz Özel Eğitim Öğretmeni Gülşah Demir Acar'la Söyleşi 2

Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görev yapan Özel Eğitim Öğretmenimiz Gülşah Demir Acar ile yazı dizimizin 2.bölümünde otizm spektrum bozukluğu ve RAM süreci hakkında konuştuk.

Deniz Uyğun: Gülşah Hanım bir önceki bölümde Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görev yaptığınızı söylemiştiniz. Bu merkezdeki göreviniz başvuran öğrencilere eğitim vermek mi?

Gülşah Demir Acar: Başvuran öğrencilere burada eğitim verilmiyor. Okullardan ve ailelerden akademik yetersizlik, akranlarından gerilik, davranış problemleri, öğrenmede güçlük gibi nedenlerle kurumumuza başvuru olur. Başvuran ailelerin çocuklarını gelişim özellikleri açısından eğitsel olarak inceleyip değerlendiririz. Bu kurumdaki görevim, çocuklara eğitim vermek değil, onların gelişim özelliklerini ve performanslarını belirlemek.18-03-2022

D.U: Kurumunuza yapılan her başvuruyu kabul ediyor musunuz?

G.D.A: Gerekli koşulları sağlayan başvuruları kabul ediyoruz.

D.U: Başvuru için gerekli koşullar nelerdir?

G.D.A: Süreci en başından anlatıp bu soruya cevap vereyim. Örneğin bir anne çocuğunda OSB olduğundan şüphe etti. Bu durumda ailenin iki seçeneği olur. Birincisi Rehberlik Araştırma Merkezine gelerek buradaki uzmanlarla görüşmek; ikincisi e-rapor düzenleme yetkisi olan bir sağlık kuruluşundaki uzmana başvurmak. RAM'a gelen veliler burada bilgilendirilerek uzmanın görüşü doğrultusunda e-rapor düzenleme yetkisi olan bir sağlık kuruluşuna yönlendirilir.

Sağlık kuruluşundaki uzmanlar tarafından yapılan incelemeyle bir rapor oluşturulur. Aile ya da okul bu raporla birlikte RAM'dan randevu alır. Randevu günü ve saatinde RAM'ın sitesinde belirtilen evraklarla birlikte aile ve çocuk RAM'a gelir ve eğitsel değerlendirme süreci başlar. Değerlendirme sonucunda çocuk için gerekli eğitim tedbirleri alınır.

D.U: Bu eğitim tedbirleri için belli bir yaş sınırı var mıdır?

18-03-2022

G.D.A: Bir yaş sınırı yoktur. Eğitim, ihtiyaçlar doğrultusunda 0 yaştan başlayıp hayat boyunca devam eden süreci kapsar.


D.U: Eğitim tedbirleri nelerdir?

G.D.A: OSB tanısı almış çocuklar için hem resmi tedbir hem de destek eğitim tedbiri alınır. Bunları önümüzdeki yazı dizilerinde ayrıntılı olarak açıklayacağım.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.03.2022 - Güncelleme: 18.03.2022 15:24 - Görüntülenme: 146
  Beğen | 2  kişi beğendi