Nöral Tüp: İnsanlarda nöral tüp adı verilen yapı ,beyin dokusundan başlayıp ,boylu boyunca omuriliği de içine alacak şekilde aşağı doğru uzanan bir yapıdır. Nöral tüp defektleri, embriyonel hayatın ilk haftalarında beyin, spinal kord ve omurgada kapanma hatası sonucu ortaya çıkan bir grup beyin ve spinal kord malformasyonudur.
!!!Beyin ve omurilik gelişimi ilk 4 haftada olduğu için bu nedenle planlı hamileliklerde hamilelikten bir ay önce başlayarak ilk 3 ay içinde folik asit takviyesi spina bifida riskini önemli oranda azaltabilmektedir.
Nöral tüp defekt türleri:
Anensefali,Ensefalosel,Spina bifida
Spina bifida
Embriyojenik yaşamda, omurilik yapısının oluşumu sırasında meydana gelen hata sonucunda kapanma defekti olarak bilinir. Açık veya kapalı bir şekilde meydana gelebilir. Kapalı spina bifida,nöral dokuların ve vertebral elemanların açıkta olmadığı, cildin sağlam olduğu anormal kıllanma ve renk değişikliği gibi belirtilerin olduğu tiptir. Açık spina bifida, meningeal yapıların veya nöral elemanların açıkta veya bir kese içinde bulunduğu bir tiptir.
Spina bifida okülta: Gizli spina bifida olarak da bilinir.En hafif formudur.Genellikle belirti vermez.Spinal kord ve spinal sinirler normaldir.Gamze şeklinde çukurlaşma gibi anormallik görülür.Üriner sistem sorunları, alt ektremitelerde duyusal kayıp veya zayıflık,yürüme güçlüğü ve ayak deformitesi görülebilir.
Meningosel:Spina bifidanın en az rastlanan türüdür.Bazı omurların dış yüzeyleri açıktır ve omuriliği çeviren zarlar buradan dışarı doğru fıtıklaşır.Spinal kordun kendisi etkilenmemiştir.Meningoselli çocukların çoğu hafif derecede engele sahiptir.
Miyelomeningosel :Açık spina bifida olarak bilinir.Spina bifidanın en ciddi formu olup,en sık görülen tipidir.Spinal sinirler ve sinir kökleri bir kese şeklinde dışarıya fırlamıştır.Bazen ,kist oluşmaz ancak omurilik kendisi tamamen fıtıklaşabilir ve omuriliği çevreleyen sıvı dışarıya kaçabilir.Açıklık cerrahi ile kapatılır.Cerrahiye rağmen bebeklerde, motor veya duyusal problemler görülebilir.
Miyelomeningoselli hastalarda motor ve duyusal bozukluklar,gergin spinal kord sendromu,hidrosefali,epilepsi,öğrenme güçlükleri,strabismus,Arnold-Chiari tip II malformasyonu gibi problemler görülebilir.Nörolojik bozukluklar,defekt sahasının büyüklüğü ve lokalizasyonuna bağlıdır.
Spina bifidalı çocuklar aktif yaşamlarına devam edebilirler.Kesin olarak tedavi edilemez fakat,semptomatik tedaviler gerçekleştirilebilir.Prognoz,bireylerin aktivite ve katılım düzeyleri,anormalite sayısı ve şiddetine,kişisel ve çevresel faktörlere bağlıdır.Birçok spina bifidalı çocuk normal entelektüel düzeye sahiptir ve sıklıkla yardımcı cihazla yürüyebilir.Eğer çocukta öğrenme güçlükleri gelişmişse erken dönemden itibaren eğitim programlarının uygulanması yararlı olmaktadır.
Diğer Klinik bulgular
Fizyoterapi ve rehabilitasyon
Fizyoterapi ve rehabilitasyon programları doğumdan yetişkinlik çağına kadar sürer.
Yenidoğan döneminde fizyoterapi ve rehabilitasyon
Okul öncesi dönemde fizyoterapi ve rehabilitasyon
Okul çağında fizyoterapi ve rehabilitasyon
Adölesan dönemde fizyoterapi ve rehabilitasyon
Yetişkin dönemde fizyoterapi ve rehabilitasyon
KAYNAKÇA
1. Pediatrik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kitabı, Doç Dr. Bülent ELBASAN, İstanbul Medikal Yayıncılık, 2017
2. Lumbosakral Spina Bifidalı Olgularda Alt Ekstremite Kas Kuvveti ile Fonksiyonel Yürüme Düzeyi ve Yaşam Kalitesi İlişkisinin Araştırılması Selen GÜLOĞLU ve ark., İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Bilim Üniversitesi, Spina Bifida Araştırma ve Uygulama Merkezi, İstanbul, 2019